Westernskytte (CAS)

Western Action Shooting eller Cowboy Action Shooting, är en sport som uppstod i Kalifornien, USA i början av 1980-talet.

Westernskytte kräver att deltagarna använder vapen som normalt användes i mitten och mot slutet av artonhundratalet, enkelverkande pistoler, bygelrepeter i pistolkaliber, och sida vid sida hagelgevär eller 1897-style hagelgevär med utanpåliggande hanar. Winchester 1887 handtag hagelgevär och Colt Lightning pumphagel är också tillåtna. Både original och reproduktioner av vapen accepteras på lika villkor. Alla vapen som används i westernskytte måste vara av ”single action” typ, vilket innebär att hanen måste spännas manuellt innan varje skott.

Deltagande i westernskyttetävlingar kräver vanligtvis fyra vapen; två periodkorrekta revolvrar, ett hagelgevär och en gevär med centraltändning kaliber av en typ som användes före 1899. Vissa CAS-grenar erbjuder också laterala tävlingar för enkelskotts ”Buffalo gevär”, Derringers och liknande.

Alla deltagare skall bära en dräkt som refererar till den gamla västern. Beroende på reglerna för den givna organisationen kan kravet vara kläder som är historiskt korrekta för 1800-talet, eller bara i samma stil som används i Vilda Västern. Några tillåter ”Hollywood-stil”, där dräkten liknar de som används i västernfilmer

Förutom att skytten måste vara klädd i tidstypiska kläder, används ofta som stage dekorationer och speciella syftar för att ge en mer autentisk upplevelse. Till exempel kan ett scenario vara i en bank, och den tävlande skjuta genom ett begränsat funktionärsområde, och sedan till exempel plocka upp en påse med guld och bära den i ena handen medan han skjuter med den andra. Andra dekorationer kan vara vagnar, diligenser, ”hästar” eller svängdörrar.

På en typisk westernsskytte stage, ska alla vapen vare tomma förutom när skytten är i laddningsområdet, vid skjutning och omedelbart efteråt, när vapnen töms under övervakning. Även med tomma vapen har CAS mycket stränga regler om säkerhet. I Sverige krävs en särskild säkerhetskurs för västernskytte, utöver den allmänna säkerhetskursen som krävs för medlemskap i pistolklubbar.

Här nedan är en video på hur Westernskytte vanligtvis ser ut.

PiteåPK bedriver inte CAS.
För mer information besök Svenska Western Skytte FörbundetPiteå Pistolklubb 2013